logo (8K)

Yksikielisen Suomen puolesta

Toiminnan tavoite: muuttaa kielilainsäädäntöä perustuslaista lähtien niin,että
suomen kielestä tulee maamme ainoa virallinen kieli; ruotsin kieli saa vähemmistökielen
aseman saamen kielten, karjalan kielen, romanikielen ja viittomakielen tavoin.

KIRJOITUKSIA ERI VAIKUTTAJILLE


Kansanedustajille lähetetyt viestit
Suomen kielilainsäädäntö tulee uudistaa kokonaisuudessaan (12.4.2020)
Suomen kaksikielisyydestä löydettävissä tuntuvia säästökohteita (30.5.2020)

Lehdistölle lähetetyt viestit
Yksikielisyyden kautta elävään monikielisyyteen (15.6.2020)

Opiskelija- ja nuorisojärjestöille lähetetyt viestit
Ruotsi tulossa taas pakolliseksi ylioppilaskirjoituksin (22.5.2020)

Muita yhdistyksen kirjoituksia

Miten Suomesta tehtiin ruotsalainen? (10.7.2020)
Ruotsin kieli pakolliseksi aineeksi peruskouluun vuonna 1968 (1.9.2017)

web-sivut


Ota yhteyttä!

Anna palautetta. Mielipiteesi on meille tärkeä. Onko sinulla kenties ideoita toimintamme
kehittämiseen? Kerro ne meille kirjoittamalla alla olevaan sähköpostiosoitteeseen.

spostiosoite (3K)

Ruotsi tulossa taas pakolliseksi ylioppilaskirjoituksin
22.5.2020

Hyvät Suomen lukiolaisten liiton luottamushenkilöt

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on tuomassa ruotsin taas pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin. Tämä tavoite sisältyy hallitusohjelmaan, samoin kuin ns. kielistrategiaohjelman toteutus. Nämä molemmat hallitusohjelman tavoitetta vievät Suomen kielipolitiikan entistä syvemmälle suohon ja kiristävät edelleen suomenkielisten opiskelijoiden mahdollisuuksia itse päättää omista asioistaan. Lukiolaisten liitto on opiskelijatahojen kanssa osoittanut jo 2000-luvulla voimansa ja saanut tyhmät päätökset kumottua. Onko nyt tarpeen tarttua jälleen härkää sarvista?

Ruotsin kieli on saanut kaikessa järjettömät mittasuhteet. Ilman ruotsin hyväksyttävää suorittamista portit eteenpäin sulkeutuvat ja nuori voi jäädä arvottomaksi yhteiskunnan hylkiöksi, jos joko opiskelupaikka ei aukea tai opiskelupaikan päättötodistus jää saamatta. Nuorten syrjäytyminen ja mielenterveyden ongelmat johtuvat tietenkin monista asioista, mutta yksi keskeinen syy on ruotsin pakollisuudessa. Nuorten suusta kuulee suorat sanat pakkoruotsista, mutta poliitikot eivät siitä välitä. Eduskunta on pahin koulukiusaaja maassamme.

Lisäksi maamme kielivaranto eli kansalaisten taito hallita eri kieliä on kutistunut. Keskivertokoululaisen kolmen kielen yhdistelmä on nyt suomi, ruotsi ja englanti. Panostus muihin kieliin on romahtanut virheellisen kielipolitiikan vuoksi.

Olemme perustaneet uuden yhdistyksen nimellä Yksikielisen Suomen puolesta. Tavoitteemme on osaltamme vaikuttaa siihen, että päättäjämme tekevät radikaalin muutoksen kielipolitiikkaamme ja uudistavat perusteellisesti kielilainsäädännön. On outoa, että sen sijaan, että kielivähemmistöltä edellytettäisiin maan pääkielen sen verran hyvä hallinta, että sillä tulee toimeen, niin tässä maassa kaikki on laitettu päälaelleen. Se tarkoittaa, että enemmistöltä edellytetään vähemmistökielen pakko-opiskelua, koska noin 3000 ruotsinkielistä ei ole onnistunut oppimaan maan pääkieltä eikä tule sillä toimeen.

Lukiolaisten etujärjestön edustajina teitä saattaa kiinnostaa tutustua kotisivustoomme, josta löytyy enemmän kielipolitiikasta osoitteessa

http://www.kielipolitiikka.net/ysp.php

Toivomme, että tutustutte rauhassa asiaan ja keskustelette järjestöissänne Suomen kielipolitiikasta ja kielilainsäädännöstä. Jos katsotte noiden asioiden vaativan korjaamista, niin teillä on Suomen lukiolaisten liiton edustajina voimaa ja vaikutusvaltaa, erityisesti yhdistämällä voimanne muiden vastaavien tahojen kanssa. Mikäli haluatte olla meihin yhteydessä, niin sähköpostiosoitteemme on: suomi.yksikieliseksi@gmail.com

Ystävällisesti

Yksikielisen Suomen puolesta
Leo Havukainen
Tyhjennä