Kielipolitiikka.net

Tervetuloa tekemään kanssamme
uutta kielipolitiikkaa ja
luomaan keskustelua!

web-sivutYleisön julkaisujaKielipolitiikka aina vain huonompaan suuntaan

Uusi hallitusohjelma lupailee entistä huonompia aikoja suomenkieliselle enemmistölle. Viiden prosentin vähemmistöä edustava Ruotsalainen kansanpuolue sai läpi kaikki kielipoliittiset tavoitteensa, joita se kehtasi pyytää. Muista puolueista ei löytynyt selkärankaa puolustaa suomenkielisten oikeuksia.

Suomenkielisille koululaisille ei sallita ruotsin valinnaisuutta, vaikka 70 prosenttia kansasta sitä vaatii. Sen lisäksi Antti Rinteen hallitus aikoo Rkp:n vaatimuksesta palauttaa ruotsin pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin, vaikka se 2005 sieltä poistettiin opiskelijoiden voimannäytön vuoksi.

Hallitusohjelmaan on kirjattu Rkp:n käsialaa olevan kielistrategian toteuttaminen. Hallitusneuvotteluiden kalkkiviivoilla Rkp:n mystisesti saama uusi tasa-arvoministeri kabinetteineen tulee kielipoliisina pilkun tarkasti vahtimaan kielistrategian ja ruotsinkielisten "kielellisten oikeuksien" toteutumista. Silloin moni suomenkielinen viranhaltija saa pyyhkeitä, jos ruotsi ei suju, kun sujuvasti suomea puhuva ruotsinkielinen vaihtaa viraston ovella kielensä ruotsiksi. Oikeammin tuon tasa-arvoministerin paikka olisi kyllä Ahvenanmaalla, jossa suomenkielisten kielelliset ihmisoikeudet ovat täysin toteutumatta.

Tiedetään jo, että Vaasan sairaalasta aiotaan tehdä täyden palvelun keskussairaala. Aiemmin Pohjanmaan alueen päivystävää sairaalaa oli kaavailtu Seinäjoelle. Suomenkielisten on taas annettava periksi periksi kohtuuttoman perustuslain 17 §:n vuoksi. Vähemmistön kielelliset oikeudet ohittavat jälleen kerran muut perusteet.

Poliitikkomme presidenttiämme myöten ovat unohtaneet kohtuuden kieliasioissa. Suomenkielisten epäoikeudenmukainen nöyryyttäminen ja mielipiteiden jatkuva vähättely aiheuttaa syvää katkeruutta. Järkevän tasapainon löytämiseksi eräs keino olisi muuttaa perustuslakia niin, että suomen kielestä tulisi maan ainoa virallinen kieli ja ruotsista vähemmistökieli. Tuolloin vähemmistön kielelliset oikeudet voitaisiin kohtuudella turvata enemmistön oikeuksia kunnioittaen.

Leo Havukainen
Valtiotieteiden maisteri
Mikkeli


Anna vinkki meille hyvästä ja alaan liittyvästä mielipidekirjoituksesta!

Kirjoita meille osoitteeseen palaute(at)kielipolitiikka.net tai palaute-sivun kautta

Kielipoliittisista epäkohdista voit itsekin kirjoittaa lehdille.