Kielipolitiikka.net

Tervetuloa tekemään kanssamme
uutta kielipolitiikkaa ja
luomaan keskustelua!

web-sivutYleisön julkaisujaSOTESTA JA KIELELLISISTÄ OIKEUKSISTA
Arvoisa kansanedustaja

Sote-asiassa on kielikysymys noussut jälleen elämää suuremmaksi kysymykseksi. Mikäli Vaasan keskussairaalasta tehdään - ruotsinkielisen vähemmistön vaatimuksesta - täyden palvelun keskussairaala, on jälleen saatu tämäkin "Keisari ilman vaatteita" -farssi kauniiseen finaaliin. Eduskunnan itsensä säätämät perustuslain 17 § sekä kielipoliittiset lait ja asetukset ovat ajaneet eduskunnan nurkkaan. "Kielelliset oikeudet" ohittavat kaiken muun.

Onnettomuudessa vakavasti loukkaantunut ja sydän- tai aivoinfarktin kokenut potilas ei ensisijaisesti tarvitse kielellisiä palveluita, ei suomeksi eikä ruotsiksi. Hän tarvitsee vain nopeasti ammattitaitoista hoitoa. Vasta leikauksen jälkeisinä päivinä hoitohenkilöstö pääsee tekemään kysymyksen, haluaako Fru eller Fröken kahvinsa kermalla vai ilman. Jos Vaasan keskussairaalasta tehdään 13. täyden palvelun sairaala, olisi se suomenkielisille jälleen isku vasten kasvoja. Lapissa, Kainuussa tai Itä-Suomessa suomenkieliset potilaat joutuvat matkustamaan ambulanssissa tunteja täyden palvelun sairaaloihinsa. Siinä moni ehtii heittää henkensä.

Miksi tässä maassa kaikki tehdään viiden prosentin ruotsinkielisen vähemmistön ehdoilla? Miksi kielienemmistöä lyödään ja alistetaan pakkoruotsilla, kun sen osaaminen ei koskaan näytä riittävän vähemmistölle? Miksi vähemmistöllä on omakieliset laitoksensa? Miksi kaksikielisille kunnille maksetaan ruotsinkielisten asukkaiden määrään perustuvaa kielilisää? Miksi koulutuspolitiikkamme on niin epäreilua, että sallii ruotsinkielisille ohituskaistat yliopistoihin (ruotsinkielisistä nuorista 50 % saa opiskella yliopistoissa, suomenkielisistä noin 33 %)? Miksi suomenkielisillä ei ole mitään kielellisiä oikeuksia Ahvenanmaalla? Kuka oikeastaan meidän oikeuksistamme piittaa?

Pohjattoman ahne ja itsekäs kielivähemmistömme on tehnyt eduskunnasta pelkän sätkynuken. Termistä "kielelliset oikeudet" on tullut kirosana suomenkielisille.

Tästä maasta on tullut Hölmölä. Häntä heiluttaa kissaa.

PS. Edellinen eduskunta hyväksyi Pauli Kiurun ja Sanna Lauslahden ponsiesityksen kielikokeilusta kunnissa. Missäköhän sekin viipyy? Odotan, odotan ja aina vain odotan.

Leo Havukainen

Valtiot. maist.


Anna vinkki meille hyvästä ja alaan liittyvästä mielipidekirjoituksesta!

Kirjoita meille osoitteeseen palaute(at)kielipolitiikka.net tai palaute-sivun kautta

Kielipoliittisista epäkohdista voit itsekin kirjoittaa lehdille.