Kielipolitiikka.net

Tervetuloa tekemään kanssamme
uutta kielipolitiikkaa ja
luomaan keskustelua!

web-sivutYleisön julkaisujaRUOTSINKIELISTEN YLIEDUSTUS KORKEAMMASSA KOULUTUKSESSA

Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sdp) haastattelusta nousi kohu, kun YLE:n uutinen 3.10.2011 kertoi, että ruotsinkieliset nuoret pääsevät helpommin opiskelemaan yliopistoihin ja korkeakouluihin kuin suomenkieliset nuoret. Uutinen jatkoi, että, ruotsinkielisten kiintiöillä ja helpotuksilla turvataan ruotsinkielisten palveluita. Tulevaisuudessakaan heidän koulutusmahdollisuutensa eivät ainakaan heikkene, kun ruotsinkielisten lääkärien, juristien ja opettajien koulutusta ollaan lisäämässä. Opetusministeri joutui kiireesti perumaan lausuntonsa heti seuraavana päivänä.

Rupesin perehtymään Tilastokeskuksen koulutustilastoihin ja totesin, että opetusministeri oli täysin oikeilla jäljillä. Suomenruotsalaisilla on todellakin huikea yliedustus ylemmässä koulutuksessa, jota vielä pönkitetään erilaisilla ruotsinkielisillä kiintiöillä. Vuonna 2009 yli 15-vuotiaasta väestöstä peruskoulun jälkeisen tutkinnon on suorittanut 66 %. Tässä yllättäen ruotsinkieliset jäävät aliedustetuiksi 2,3 % verran eli tutkinnon suorittaneita on suhteellisesti vähemmän kuin väestöosuus edellyttäisi. Sama koskee keskiasteen tutkintoja (15,6 % aliedustus).

Mutta sitten repeää! Mitä ylempi tutkinto, sen suurempi on suomenruotsalaisten yliedustus; alimmalla korkea-asteella 8,6 %, alemmalla 13,4 % ja ylemmissä korkeakoulututkinnoissa jo 21,5 %. Huipussaan ruotsinkielisten yliedustus on tutkijakoulutuksessa, jossa heillä on 24,1 % yliedustus - lisensiaattitutkinnoissa jopa 33,3 %!

Ministeri Gustafsson totesi, että "Kaikilla on oltava tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä yliopistoon, eikä millään kansalaisryhmillä voi olla mitään etuoikeuksia." Olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä. Nämä asiat on nyt syytä selvittää perusteellisesti ja tehdä tarvittavat korjaustoimet. Ei voi olla oikein, että ruotsinkieliset jatkuvasti ohittavat kiintiöittensä ja koulutuspaikkojen ylitarjonnan avulla lahjakkaampia suomenkielisiä.

Heikki Tala
dosentti (emeritus)
Järvenpää

Lähde:
Julkaistu Keski-Uusimaa -lehdessä 15.10.2011


Anna vinkki meille hyvästä ja alaan liittyvästä mielipidekirjoituksesta!

Kirjoita meille osoitteeseen palaute(at)kielipolitiikka.net tai palaute-sivun kautta

Kielipoliittisista epäkohdista voit itsekin kirjoittaa lehdille.