Tervetuloa tekemään kanssamme
uutta kielipolitiikkaa ja
luomaan keskustelua!
Suomen kouluissa oppilailla tulisi ala- ja yläkoulussa olla vain yksi pakollinen kieli, joka olisi oppilaan oma äidinkieli. Poikkeuksena olisi maamme 33 virallisesti kaksikielistä kuntaa, joissa ruotsinkielen ja suomenkielen pakollisuus jäisi voimaan niin kuin ennen.
Samanlainen kielilaki on voimassa kaksikielisessä Belgiassa. Kaikissa muissa 280 Suomen kunnassa kielivalinta olisi vapaa.
Tämä muutos tarkoittaisi, että suomenkielisissä kunnissa ruotsi olisi tulevaisuudessa vapaavalintainen kouluaine peruskouluissa ja toisella asteella. Myös näissä kunnissa "pakkoruotsiin" on mahdollisuus, jos kunnat niin päättävät.
Ruotsin kielen ja suomen kielen pakollisuus maamme 33 kaksikielisissä kunnissa koskisi noin 1,6 miljoonaa Suomen asukkaista.
Aloite on hyvä vaihtoehto huonosti toimivalle "pakkoruotsille".
Keskustan on hallituskauden aikana luotava tulevaisuuteen suuntautuva ruotsinkielen opetuksen vaihtoehto. Ruotsinkielisen piirin esitys ei ole keneltäkään pois vaan antaa mahdollisuuden erilaisiin panostuksiin eri puolella Suomea.
RKP:n kovaa kielipolitiikkaa ajatellen tällä tavalla saataisiin enemmän suopeita ruotsinkielentaitoisia kansalaisia kuin opettamalla pakolla ruotsia alueilla, joilla sillä ei ole suurta käytännön hyötyä.
Keskustassa on uskallettava tunnustaa, että Johannes Virolaisen hyvät tavoitteet ottaa käyttöön pakkoruotsi kouluissa on 45 vuoden jälkeen epäonnistunut tai ainakin tunnustettava, että yhteiskunta on väestöllisesti radikaalisti muuttunut ja muuttuu edelleen.
Kielitaitoja laajennettiin sillä, että suomenkieliset pakotettiin lukemaan ruotsia, mutta samanaikaisesti vähennettiin ruotsin kielituntien määrää verrattuna aikaisempaan oppikouluun. Nyt suomenkielisillä oppilailla on lähes puolet vähemmän ruotsin tunteja kuin oppilailla, jotka opiskelivat vanhassa keskikoulussa ennen peruskoulu-uudistusta
Pakollisen ruotsin opetuksen käyttöönotto on ollut suorastaan vahingollista suomenkieliselle enemmistölle.
Åbo Akademin vuonna 2015 tekemästä tutkimuksesta käy ilmi, että kolme neljäsosaa suomalaisista kannatti pakollisen ruotsin muuttamista vapaaehtoiseksi, ja että toisen kotimaisen kielen tilalle olisi peruskouluissa ja toisella asteella voitava valita joku muukin kieli.
Keskusta voisi olla herättämässä kielikeskustelua esityksellä, joka pohjautuu nykypäivään ja on rakentava. Tämä ehdotus on piirin mielestä erinomainen pohja jatkotoimille eduskunnassa sen jälkeen kun puoluekokous on hyväksynyt ruotsinkielisen piirin kielialoitteen.
PETER ALBÄCKKirjoita meille osoitteeseen palaute(at)kielipolitiikka.net tai palaute-sivun kautta
Kielipoliittisista epäkohdista voit itsekin kirjoittaa lehdille.