Kiitos. Olen saanut toimia tämän lehden vakikolumnistina jo kaksi vuotta. Lukijapalautettakin olen aina välillä saanut, kahdesta asiasta jopa huomattavan paljon. Suurpetopolitiikka (sudet) ja tasa-arvoinen avioliittolaki (homot) kirvoittivat lukijoilta kiihkeitä kannanottoja.
Ihmekös tuo. Alkuvuonna YLEn teettämässä tutkimuksessa todettiin juuri näiden kahden asian jakavan kaikkein jyrkimmin kansalaisten mielipiteitä.
Hyvänä kolmosena tulee ruotsin kielen asema (pakkoruotsi). Olen mennyt härkkimään jo kahta muuta kuumaa perunaa, en nyt malta olla puuttumatta kolmanteenkin.
Ruotsi on minusta aina ollut kiva kieli. Olen syntyisin kaksikielisestä kaupungista. Lapsena oli luonnollista, että ympärillä puhuttiin myös ruotsia. Minulla oli kavereita, joiden kotikielenä oli ruotsi. Täydellisesti suomea he silti myös osasivat. Ruotsinkielistä suomalaista, joka ihan oikeasti ei osaa suomea, en olekaan tavannut ikinä.
Opiskelin koulussa ruotsia toisena vieraana kielenä. Helppoa oli. Kirjoitin laudaturin. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa liikkuessa on kuitenkin ollut aina luontevinta käyttää englantia. Pohjoismaisissa psykiatrikongresseissakin kaikki puhuvat vain englantia.
Mitään hyötyä ei minulle ruotsin osaamisesta ole koskaan oikeasti ollut. Tai no, tädin synttäreillä Tukholmassa pidin ruotsiksi puheen, joka nauratti kaikkia ruotsalaisia kovasti.
Suomessa törmään kuitenkin vähän väliä ihmisiin, jotka eivät osaa kunnolla suomea eivätkä englantia. Olenkin monesti harmitellut sitä, etten osaa venäjää.
Vaikka Suomi on ollut maailman suomettunein maa jo viimeiset 70 vuotta, niin venäjää emme kuitenkaan ole koskaan halunneet opiskella. Tämä on omituista. Asumme ison kansan naapurissa osaamatta sen kieltä.
Pakollinen ruotsin opiskelu pitäisikin Suomessa lopettaa ja venäjän opetusta lisätä. Venäläisten kanssa olisi helpompaa käydä kauppaa ja kulttuurinen vuorovaikutuskin olisi hedelmällisempää, kun käytössä olisi yhteinen kieli.
Lopuksi, on pakko sanoa, että Venäjän kansaa käy nykyään sääliksi. Putinistien hallinto on historiallisen huono. Ihmiset ovat tietämättömiä muusta maailmasta, eivät osaa kieliä, eivätkä juuri seuraa muita kuin valtion viestinten propagandaa.
Suoraa viestintää ja vuorovaikutusta, venäjäksi ja venäläisille, pitäisikin meidän kaikkien harrastaa enemmän. Venäjän lähentyminen länteen, etenkin kulttuurisesti, olisi kaikkien etu. Virokin itsenäistyi, kun tarpeeksi pitkään katsoivat Suomen telkkarista K-kaupan Väiskiä.
Kirjoittaja on iisalmelainen lääkäri.