Kielipolitiikka.net

Tervetuloa tekemään kanssamme
uutta kielipolitiikkaa ja
luomaan keskustelua!

web-sivutKielivapaus nyt -verkosto


Mikä on Kielivapaus nyt! -verkosto ?

Kielivapaus nyt! -verkosto on kielivapauden kannattajien löyhä verkosto, jonka tavoitteena on yhdistää kielivapauden puolesta taistelevia eri alojen ihmisiä ja yhdistyksiä, joilla on sama tavoite: vapaa kielivalinta koulujen ja oppilaitosten kieltenopiskelussa. Osa verkoston jäsenistä kannattaa käytännön syistä tapahtuvaa vapaata kielivalintaa kaksikielisessä Suomessa, osa ajaa ideologialähtöisesti virallisesti yksikielistä Suomea ja vapaata kielivalintaa, mutta erilaisista painotuksista huolimatta kaikkien yhteinen tavoite on: vapaus valita ne kielet, joita oppijat haluavat opiskella.

Jokainen verkoston jäsen voi lähettää kannanottojaan ajankohtaisiin teemoihin osoitteeseen kielivapaus(at)kielipolitiikka.net

Jos haluat otsikon näkyviin erikseen, tee se viestissäsi myös niin. Leipätekstistä erotettu nimi, nimimerkki ja paikkakunta tulevat allekirjoitukseksi tekstin loppuun. Päivämäärä lisätään automaattisesti.

EN:n ja RKP:n yhteistyö

#6

On uskomatonta, että säestätte johtavia poliitikkoja tässä kielipolitiikkakysymyksessä. Viimeisin vaihe suomenkielisten alentamiseksi on nyt kestänyt nelisenkymmentä vuotta. Kansa on joutunut vain omissa ympyröissään nurisemaan ja pakkoa otetaan iskuina vastaan housuntaskuissa nyrkkejä puristaen. Vihdoin, kun asiasta päästään keskustelemaan maailmalla eri foorumeilla Internetin ansiosta, huomataan se, mitä te - kansan suussa ruotsittajat - olette aina pelännytkin; kaksikielisyydellä ja pakollisella ruotsin opettamisella ei ole kansan vahvaa tukea takanaan. Tätä tosiasiaa tukee lukuisat mielipidetutkimusten tulokset. Suoranaisista valheista ja löyhistä perusteluista koostetut tarinat eivät tietenkään vakuuta kansalaisia. Heillä on vahvat argumentit vapaan kielivalinnan puolesta ja kaikki me tiedämme tämän.

Ylen uutisten (13.4) mukaan Teillä, Johanna Suurpää, on tiedossa ruotsin opetuksen heikko taso. Väärin. Opetuksen tasossa ei ole vikaa, se on varmasti yhtä hyvää, kuin vaikkapa englannin opetuksenkin taso. Miksi ette sano suoraan, että oppiminen ruotsissa on heikkoa? Tiedätte vastauksenkin siihen. Se on yksinkertainen; turhaksi koettu kieli, jota kaiken lisäksi oikeuksia loukkaavana pakolla opetetaan, ei kertakaikkiaan opita. Ja mitä tarjotaan lääkkeeksi? Lisää ruoskaa! Lisää pakkoa ja aikaisemmin, koska vielä nuoremmat on helpompi aivopestä kuin seiskaluokkalaiset. Kuitenkin englanti otetaan hyvin vastaan ilman pakkoakin, sehän koetaan nykymaailmassa välttämättömyydeksi. Pakko on myös ihmisoikeuskysymys.

Olette myös tietoisia Suomen heikosta kieliosaamisesta. Meidän kielipalettimme on erittäin köyhä. Englanti - joka voisi olla parempaakin - ja ruotsi, jolla ei tule toimeen edes Ruotsissa. Miksi kaikki suomenkieliset koulutetaan virkamiehiksi, joista suurin osa pitäisi lain mukaan potkia viroistaan huonon ruotsin taidon vuoksi? Kielellisten palvelujen turvaamiseksi on, jos haluamme perustuslain henkeä noudattaa, useita hyviä ratkaisuja olemassa. Nyt me käytämme kaikkein kalleinta, huonointa ja eripuraa aiheuttavaa mallia. Koko kansan pakkoruotsittamista. Ruotsinkielisiksi ruksanneita on vähemmän kuin työttömiä Suomessa ja tällaiselle ryhmälle on aikojen saatossa rakennettu verkosto, jonka kaltaista ei ole missään muualla maailmassa. "Maailman hemmotelluin vähemmistö" haluaa vielä lisää. Onko ruuvia kohta kiristetty liian tiukalle? Haluatteko kokeilla, miten tiukalle sitä voi vääntää, ennen kuin se napsahtaa poikki?

Kielirauhan aikaansaamiseksi on tehtävä uhrauksia. Keinotekoisesti Suomeen saatu kaksikielisyys aiheuttaa vuosittain kuluja, jotka ovat täysin turhia. Kuin rahaa polttaisi taloa lämmittääkseen. Suomessa on aina jouduttu säästämään, leikkaamaan ja karsimaan päällekkäisyyksiä järkevän menojen hallinnan lisäämiseksi. Ainoa asia, johon ei ole vielä koskettu, on se, jolla on yksityisiä tukijoita miljardin euron verran vähintään. Näiden säätiöiden sijoitusten koroillakin rahoitetaan pelkästään ruotsinkielisten asemaa ja omien ruotsinmielisten poliitikkojemme kantoja kääntymään suomenkielisiä vastaan.

Ratkaisu ruotsinkielisten palvelujen turvaamiseen on siinä, että itse ruotsinkieliset ohjataan enemmän palveluammatteihin. Näin taataan se kielellinen taso, johon eivät useat suomenkieliset virkamiehet kykene. Vapaalla kielivalinnalla koulutuksen kaikilla tasoilla taas turvataan kansalaisten kielitaito meille tärkeällä maailmankaupan alalla. Vaalikeskusteluissa esille noussut Kataisellekin tärkeä asia - Suomen vienti - on nostettavissa kilpailijamaiden tasolle hyvän maailmankielten osaamisella. Emme voi mennä Eurooppaan ja muualle maailmaan heikolla englannilla ja suomenruotsin murteella.

Kääritkää hihat ja ryhtykää työhön tunnustamalla pakotuksen ja näennäisen kaksikielisyyden olevan pelkkä jarru Suomen kehittämiselle. Pieni ruotsinkielinen vähemmistömmekin on saanut turhaan kärsiä siitä, kun enemmistön asenne heitä kohtaan ei ole aina kovinkaan mairitteleva. Seuraavaksi kun kielien suojelua mietitte - demokratia- ja kieliasioiden yksikössä kun toimitte - muistakaa väestömme kielellinen kokoonpano. Karkeasti ottaen 95-5 ei ole missään päin maailmaa sellainen asetelma, että enemmistö voisi hyväksyä nöyryytyksen. Myös puheet ruotsin kielen suojelusta Suomessa ovat naurettavia. Ruotsia puhuu Ruotsissa noin 9 miljoonaa ihmistä, suomea Suomessa vain 5 miljoonaa. Tämän perusteella pitäisi suomen kielen suojelua, edistämistä ja opetusta lisätä runsaasti. Ruotsin valtio hoitanee ruotsin kielen suojelun ihan itse.

Ja lopuksi, kun vastaatte, jättäkää pois ne vanhat ja kuluneet fraasit, älkääkä tarjotko myöskään historiaa tulevaisuutta koskeviin asioihin. Missään nimessä älkää vedotko lakiin, vaan kertokaa, miten laki saadaan ajantasaistettua nykyhetken tilannetta seuraten sekä nuorten tulevaisuutta silmällä pitäen.

Kunnioittavasti
Jari Helispuro

Kaarina

14.4.2011

Kielivapaus nyt -verkoston kirjoitukset

Vuosi 2014  

11.11.2014 Suomen kielipolitiikkaan tarvitaan perusteellinen rakenneuudistus

Ruotsin kielen kohtuuttoman ylikorostettu asema on historian painolasti, malliesimerkki rakenteellisista jäykkyyksistä, joista
--------------------------------------------
11.9.2014 Slaget efter tolv -radio-ohjelma

Radio-ohjelma "Slaget efter tolv" käsitteli jälleen kerran suomenkielisten asioita ruotsiksi. 11.09 Om skolsvenskan -aiheesta
--------------------------------------------

Vuosi 2013  

31.1.2013 Mitä mieltä olette suunnittelemastani "Laki suomen kielestä" - kansalaisaloiteaihiosta.-.

Lain sisältö ja tarkoitus 1 § Tässä laissa on määräyksiä suomen kielestä,  »
--------------------------------------------
14.1.2013 Ei otsikkoa

Melkein alussa oli suo, kuokka ja Volgan mutkan orastava suomalaisuus. Sieltä ovat geenimme ja kielemme. Missä on henki;  »
--------------------------------------------

Vuosi 2012  

20.3.2012 kiitos, Stefan

Kielipoliittinen viikko taisi vihdoin avata kaikkein naiveimpienkin suomalaisten ja vanhojen puolueiden silmät..  »
--------------------------------------------
20.3.2012 Ei otsikkoa

Korvamerkitty kannustusraha tulee todella tarpeeseen. Valitettavasti se ei ratkaise oppilaan ajankäyttöongelmaa: mikään  »
--------------------------------------------

Vuosi 2011  

3.9.2011 Tietosuojavaltuutettu Aarnion karhunpalvelus

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on sitä mieltä, että pakkoruotsia kannattavia henkilöitä esittävää »
--------------------------------------------
30.8.2011 Hei

Onneksi tilanne on 100 vuodessa kääntynyt ylösalaisin. 1900-luvun alussa suomenruotsalaisten edustus pörssiyhtiöiden »
--------------------------------------------
29.8.2011 VÄÄRYYS TAAS MURSKAVOITTOON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HS tänään: "Hurreilla pörssiyhtiöiden hallituksissa lähes viisinkertainen yliedustus." Samaan aikaan toisaalla »
--------------------------------------------
25.8.2011 Gustafsson asetti uuden tuntijakotyöryhmän

Kielivapaus nyt! -verkoston kannanotto asiaan liittyen:

Kielivapaus nyt-verkosto ehdottaa pakkoruotsin korvaamista Euroopan »
--------------------------------------------
25.5.2011 Suomalaisuuden liitto tajusi asian jo 1929

Aitosuomalaiset vaativat ruotsin kieltä vapaaehtoiseksi aineeksi oppikouluissa. Tilalle tarjottiin englantia. Muun muassa maisteri Elsa »
--------------------------------------------
18.5.2011 Kannanotto

Kielivapaus-puolue on Suomen suurin viimeisimmässä gallupissa. Kielivapaus nyt -verkosto vaatii hallitusneuvottelijoita ottamaan asian »
--------------------------------------------
2.5.2011 Magman tutkimus uutisoitiin

Ruotsinkielinen ajatushautomo Magma on saanut taas yhden tutkimuksen teetetyksi. Björn Sundell sai selville, että Suomeen on »
--------------------------------------------
18.4.2011 Vaalit

Kielivapaus nyt -verkosto on tyytyväinen vaalien lopputulokseen ja odottaa, että hallitusohjelmassa näkyy kansan enemmistön »
--------------------------------------------
14.4.2011 Hallitusohjelmaan

Ahtisaaren vastaohjelma voidaan laatia vanhalla rutiinilla nopeastikin, mutta tuo julkisuus on vaikeampi osuus. Vapaa kielivalinta »
--------------------------------------------
14.4.2011 EN:n ja RKP:n yhteistyö

On uskomatonta, että säestätte johtavia poliitikkoja tässä kielipolitiikkakysymyksessä. Viimeisin vaihe »
--------------------------------------------
13.4.2011 Kovennettu pakkoruotsi

Arvoisa johtaja.

Ohessa kannanottomme mediassa olleisiin suunnitelmiinne suomalaisen enemmistön pakkoruotsin opintojen koventamisesta. »

--------------------------------------------
7.4.2011 Ei otsikkoa

teille kirjoittaa Imatralta Riitta Mustonen, 52-v, yrittäjä, HuK, auktorisoitu kääntäjä venäjä-suomi. »
--------------------------------------------
13.4.2011 Kuka olisi huolissaan suomen kielestä?

YLE uutisoi näyttävästi Euroopan Neuvoston raportin sisältöä, jossa kerrotaan Neuvoston olevan huolissaan »
--------------------------------------------
12.4.2011 ei otsikkoa

"Koska vielä ehtii esittämään puolueille toiveita ennen hallitusohjelman kirjoittamista, niin minä toivoisin, että »
--------------------------------------------
12.4.2011 ei otsikkoa

"Transparency Suomen tekemän puoluekyselyn mukaan suurin osa suomalaisista puolueista on valmis lisäämään poliittisen »
--------------------------------------------